Скоро се очаква реализацията на парка около най-високата сграда у нас

1580

Пространството от 5 500 квадратни метра, в което ще има и езеро, е част комплекса на „Цариградско шосе“, който включва изграждащата се Sky Fort с височина 126 метра 


Sofia Capital City Park на мястото на съществуващ паркинг ще е връщане на природата и биоразнообразието на терена, с места за отдих и социални контакти. Център на озеленените алеи ще е езеро, а в периферията на зоната ще бъде изграден изолационен растителен пояс като прахова и шумозащитна бариера от булеварда. В мястото с обществен достъп ще бъдат използвани настилки от естествени пропускливи материали, за да се ограничи запечатването на почвата. Растителността ще е основно от местни видове, но ще има и адаптирани, като ще се наблегне на храстовата растителност, която да привлича птици и насекоми и да служи за дом на различни бозайници.

Очаква се проектът да стартира съвсем скоро, като в момента се подготвя проектната документация и ако изпълнител бъде избран в близките месеци, новият парк може да е готов още тази година, каза днес проектантът ланд. арх. Добромира Лулчева по време на форум "Градска среда. Проектиране и трансформация в отговор на климатичните промени" – събитие, организирано от BAU Academy.

Комплексът Sofia Capital City на инвеститора „Капитал Форт“ АД е мащабен проект за изграждане на ново „бизнес сити” с високи сгради в София. Проектът е на терен от 57 000 кв. м на една от ключовите локации в града – източният вход на София срещу Интер Експо Център на „Цариградско шосе“. Етап 1 включва 3 сгради - Capital Fort (изградена), East Fort (предстоящо изграждане) и Sky Fort (изграждаща се в момента), както и централно парково пространство с езеро - Sofia Capital City Park. То е проектирано от LANDSCAPE DESIGN STUDIO съвместно с A&A Architects.

Повече за проекта Sofia Capital City Park

Вдъхновението за дизайна на цялостната композиция идва от преплитането на два древни символа – драконът уроборос и птицата феникс. Драконът се възприема като отражение на безкрайния цикъл на природата: смъртта и раждането, разрушението и сътворението, трансформацията и превъплъщението, а фениксът е символ на безсмъртието и възкресението и означава висша добродетел и изящество, сила и просперитет.

Sofia Capital City Park е разработен като пейзажно парково пространство със зони за отдих, организирани около езеро. Алейната мрежа наподобява растителната клетъчна система с навлизащи от всички страни пътеки към сърцевината. Алеите с паркова мебел и кътчета за отдих ще осигуряват достъп до централната зона и транзитно преминаване от единия до другият край на парка. Ще бъде оформен изолационен растителен пояс по периферията.

Предвидени са две зони с амфитеатрално сядане към езерото и полуострови с растителност. Използваният материал за оформянето на стъпалата за сядане и площадното пространство ще е от гранит. Парковата мебел ще е в синхрон с цялостната концепция на Sofia Capital City.

Езерото е проектирано на база естествената денивелация на терена. То ще е с естествено дъно, като допълнително ще бъде изградена зона на преход между двете нива, в която ще бъдат натрупани камъни. Така водата ще пада между тях и шумът й ще допринася за атмосферата в парка.

Кръгово около езерото ще бъдат разположени озеленени площи за отдих с тревна растителност към центъра и висока дървесна растителност по периферията.

Ще бъдат оформени поляни с поставени на места големи камъни, които да създават усещане за естествена природна среда.

Теренът в зелените площи ще се моделира с използване на почвените маси от изкопа на езерото, образувайки геопластики и хълмове с различна височина. Чрез тях парковата среда ще се отдели функционално, визуално и акустично от уличните комуникации и бул. „Цариградско шосе“. Едновременно с това ще се придаде динамика при възприемането на образуваните пространства.

Обемно-пространствената композиция е изградена на основата на дървесно-храстови групи от растителни видове, с различни хабитус и декоративни качества, създавайки динамичност и колорит на средата. Търсените линии и образуваните пространства са продукт на плавни преходи и леещи се неправилни форми. Проектираната декоративна растителност прелива през всяка от зелените площи, обединявайки отделните петна, придавайки чувство за флуидност и свързаност.

Гръбнакът на растителността ще са предимно местни видове, които се срещат по склоновете на Витоша - дъб, габър, явор, ясен, бреза, обикновен смърч, бял бор и др. Адаптирани видове с отличителни декоративни качества ще бъдат използвани на места като акценти за подсилване на декоративния ефект.

Цветна река от колоритни растения, символизираща опашката на феникса, ще обгръща ядрото на композицията и ще обединява отделните зелени площи в хармонично единство. Растителността ще се характеризира с разнообразие от декоративни храсти, перенни и треви, разположени в микс бордери с асиметрични форми, създаващи динамичен и колоритен ландшафт. Около езерото е предвидена влаголюбива, блатна, плитководна и водна растителност, съобразена с нивото на водния стълб в съответната заливна зона.

Типологията на затревените площи е два вида – поляни за усилено натоварване и активности, изискващи регулярна интензивна поддръжка, и зони с по-диви треви с намалена интензивност на поддръжката.

Предвидено е засаждане на повече от 150 дървета, над 5 000 декоративни храсти, треви и перенни и около 1 000 влаголюбиви. Видовото разнообразие е голямо - повече от 30 дървесни вида, над 45 вида декоративни храсти, треви и перенни и около 40 вида влаголюбиви видове. Повече от 70% от растителните видове ще предоставят дом и храна за птици, пеперуди и пчели. Предвидено е и монтиране на хранилки за птици.

Декоративно парково осветление – алейно, акцентно и амбиентно, е предвидено във всички зони на парка. Поливните нужди на растителността ще са обезпечени от автоматизирана поливна система. Осигурена ще е висока технологична връзка за автоматизиране на осветлението, поливната система, както и добра безжична интернет връзка в целия парк.

Проектът е участник в конкурса Archinova Architecture Awards 2023.

Снимки: Citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

От администрацията обсъждат допълване на цялостната визия на лесопарка - за осмисляне на терена и превръщането му в зона за спорт, отдих, тренировки и забавление

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Предвижда се изграждане на алеи и отводняване на междублоковото пространство при блокове 32, 33 и 34 в кв. 632

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Дейностите са по проект срещу ефекта на „топлинния остров“, финансиран по програма на Европейското икономическо пространство

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Първо място за концепция за интензивно и екстензивно озеленяване върху подземна инфраструктура и тераси на обект Мона 4 на компания BLD спечели Цветан Тасев