Студио „NADA“ – архитектурно ателие с малко жилище

558

Реализацията е победител в категория „Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA 2021


На 6 октомври се проведе церемонията  по награждаването на Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2021. В категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" победителят е СТУДИО ,,NADA" - архитектурно ателие с малко жилище с проектант NADA (арх. Антонина Тритакова и арх. Георги Събев).

„Благодарим за тази награда, която ни дава смисъл да продължаваме. Върнахме се в България с желанието да можем да творим свободни. Къщата направихме двамата с Антонина с помощта на нашите родители, затова съм искрено благодарен и на тях", каза арх. Георги Събев по време на церемонията.

 
Снимка: ARCHINOVA 2021

Студио „NADA“ – архитектурно ателие с малко жилище, е разположено в покрайнините на село Кърпачево. Ателието предлага убежище, комфорт и творческо пространство за своите обитатели. Сградата е неразривна част от околното пространство и в постоянен диалог с ключовите елементи, придаващи характер на средата – каменните зидове, многогодишните орехови дървета, съществуващите кирпичени къщи.  

Следвайки принципите на устойчивия дизайн, в архитектурата са заложени следните ключови моменти: озеленен плосък покрив, използване на рециклирани материали, естествена светлина, специфично решение на ограждащите повърхности в търсене на максимален топлинен комфорт с минимални загуби на енергия.

Остъклението на югоизток открива гледка към просторните хълмове на Деветашкото плато и позволява максимално ослънчаване през деня. Естествената светлина в комбинация с безпрепятствените погледи приобщават интериора към външното пространство и сливат границата „вътре-вън“, създавайки усещане за простор и близост до живота сред природата.  

Сградата с площ 60 кв.м е своеобразен метафоричен мост между традиция и съвременност, въплъщаваща в себе си симбиоза от пространства, вдъхновени от традиционната архитектура и съвременния бит и потребности.


Основна линия в проекта е изграждането на семпло, откровено и чисто пространство. Използваните материали в техния „суров“ първичен вид се възприемат като хармонична добавка към околната рустикална среда. В духа на тази метафорична връзка е и самото изграждане на обекта. По стара българска традиция в процеса на строителството на сградата с носеща конструкция от дървени греди и колони са участвали съседи, роднини и приятели. Следвайки тази обичай, двамата собственици изграждат ателието със собствените си ръце, с помощта на своето семейство и приятели. В този смисъл, актът на изграждане прави препратка към нематериалното културно наследство.  

Глината е сред основните градивни елементи на жилищното строителство в село Кърпачево. В този контекст, търсейки съвременна намеса в средата, съобразена с местните строителни традиции, изборът на керамика се явява основна съставна част на новата сграда. Керамичните тухли Porortherm 12 N+F на „Винербергер“, дървесината, шперплатът и видимият бетон хармонично се комбинират и допълват в ясна и единна структура.

Малките кътове за отдих, четене и съзерцание, както и санитарното помещение, имат собствено излъчване и обогатяват интериорното пространство.


Снимки и визуализации: СТУДИО ,,NADA"

Архитектите арх. Тритакова, арх. Събев и арх. Азалия Саргсян получиха и номинация в конкурса в категория „Проекти - Обществени, индустриални сгради и хотели" за ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ – проект, изработен въз основа на международно конкурсно задание за нова сграда на Фондация „Карин Дом" във Варна.

ОЩЕ НОВИНИ

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово