В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

270

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“


Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ (Ейрене, богиня на мира) – днес експонирани на място в т.н. подлез „Археологически“, са открити в Пловдив от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983-1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. „Георги Димитров“ (днес „Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение. След приключване на археологическото проучване е осъществена кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда „Ирини“ (вероятно изградена от богат и заможен собственик) е обособена като самостоятелна зала. За съжаление не е разкрита цялата сграда, а само част от нея, защото останалата е под пътното платно. Вижте повече тук и тук.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини. В периода 2003-2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана след отдаване на концесия на подлеза и с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ. След като през 2023 година концесията беше прекратена, общината възложи обекта за управление на ОИ "Старинен Пловдив".

Ремонтирани са инсталацията, осветлението и климатизацията. По отношение на мозайката са предприети действия по Закона за културно наследство. Комисия от Министерството на културата е посетила обекта миналото лято. Все още се очаква протоколът от нея и по тази причина не се предприемат никакви дейности по археологията и мозайките.

Сега отново обектът ще бъде открит за туристически посещения и в него ще има възможност за провеждане на културни събития. Сградата ще стане част от серийния обект с мозаечно наследство, част от културен маршрут, който ще започва от сграда “Ирини", ще преминава в близост до Епископската базилика Филипопол и ще завършва в Малка базилика. По пътя е имало и още три сгради с мозаечни подове, които са проучени още през 80-те години, а подовете са демонтирани. Част от тях са експонирани в Регионалния исторически музей. Идеята е на тяхно място да се поставят информационни табла.

Програма за откриването:

16.00 – 17.30 ч.
Среща-разговор в Епископската Базилика на Филипопол с представители на екипите, участвали в проекта за проучване, реставрация и експониране на Базиликата. Те ще споделят подробности за седемгодишната реализация на проекта – благодарение на фондация "Америка за България", Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български фирми, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци.

18:00 – 18:30 ч.
Официално откриване на Късноантична сграда „Ирини“ – част от сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“, вписан в Индикативната листа на България в ЮНЕСКО през 2018 г. заедно с Епископската Базилика на Филипопол и Малка Базилика на Филипопол.

Късноантична сграда „Ирини“ на бул. „Цар Борис III Обединител“ 89, подлез „Археологически“, ще посреща посетители от утре, 19 април. Работното време е всеки ден от 9.00 до 18.00 часа.

Утре предстои откриването и на реконструираната Градска градина в Пловдив, която е първата такава в България и е паметник на парковото изкуство. Тя се нарича още Дондукова, но има предложение да бъде преименувана на "Иван Вазов" (Вазова), което ще реши Общинският съвет. Откриването ще бъде съпътствано от специална програма, която ще продължи три дни.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон