10 са вече номинираните български обекти за EU Mies Award 2022

528

532 творби ще се конкурират за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура - Mies van der Rohe.


Вчера Европейската комисия и Fundació Mies van der Rohe обявиха втория списък от 85 творби, които се конкурират за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура през 2022 г. Те се присъединяват към предишната група номинирани, обявена на 2 февруари. Обектите са завършени между октомври 2018 г. и април 2021 г. в 41 държави. От общо 532 проекта 10 са от България, като към първите обявени 8 са добавени още два. Три от десетте сгради са победители в конкурса Годишни архитектурни награди ARCHINOVA, организиран от Citybuild.bg, Ka6tata.com и The-Building.eu. Това са:

 

Винарска изба „Драгомир" в Брестник на студио ZOOM (победител в категорията „Бизнес, административни, индустриални, търговски сгради - реализации" в конкурса АРХ ИНОВА 2020).

 

 

Жилищна сграда "Бояна 49" в София на I/O архитекти (победител в категорията „Многофамилни жилищни сгради - реализации" в конкурса АРХ ИНОВА 2020).

 

 

Административна сграда на Desizo Monni в Плевен на A&A Architects. Проектът за сградата стана победител в конкурса АРХ ИНОВА 2015 и спечели специална награда в конкурса "Български архитектурни награди 2019".

 

 

В списъка на номинираните за EU Mies Award 2022 е и Жилищна сграда "Здраве" в София на Aedes Studio. През 2019г. тя получи награда „Сграда на годината" за иновативна концептуална архитектура, а през 2020 година беше номинирана от Столична община за ярки постижения в областта на културата в категорията "Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда".

 

 

Номинация има и Пространството за наблюдение на крайбрежната алея във Варна на Arhis (Observation Point Varna Beach спечели специална награда в конкурса "Български архитектурни награди 2019").

 

 

Ресторантът в Белоградчик по проект на студио DESET също е номиниран за Европейските архитектурни награди. Обектът получи специална награда в конкурса "Български архитектурни награди 2019".

 

 

Още две сгради бяха сред първите номинирани 8. Една от тях е Административната сграда на "Калистратов груп" в София по проект на „Климент Иванов Архитекти".

 

 

Другата е Жилищна сграда при "Камбаните" в София на ATELIETO.

 

 

Двата нови номинирани сега обекта от България са Реконструкцията на Културния дом на нефтохимика в Бургас от Motto и Залата за културни събития на Първа eзикова гимназия във Варна от E-ARCH Studio.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

 

Всички номинирани за наградата за 2022 година вижте тук. Те се разглеждат от взискателно жури от изявени професионалисти, които ще оценят обектите чрез холистичен подход - от идейната фаза и изграждане до използването им от хората. Най-много кандидатури са номинирани от Испания, а само един - от Молдова. Победителите ще бъдат обявени през април 2022 г., а церемонията по награждаването ще се състои през май 2022 г.

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Архитектурен конкурс стартира в Добрич

Архитектурен конкурс стартира в Добрич

Той е за „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част и идеен проект за бул. „25-ти септември“ и площадите „Възраждане и „Свобода“    

Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Конкурсът ще се проведе в рамките на 85-годишнината от основаването на КАБ

Организират пленер за идеен архитектурен проект за арт зона в Хасково

Организират пленер за идеен архитектурен проект за арт зона в Хасково

Целта на организаторите КАБ РК Хасково и САБ Дружество Хасково е създаване на зона в пешеходния център на града с акцент върху иновациите в дизайна и устойчивата архитектура

Започва кандидатстването за Програма "Зелена София" на Столична община

Започва кандидатстването за Програма "Зелена София" на Столична община

Гражданите със своите идеи и доброволен труд облагородяват пространствата и създават уютни места за отдих пред домовете си