Завършени на груб строеж са новите сгради на две детски градини в столичния район "Лозенец"

96

Предстоят разширения на още две детски градини и три ясли


Снимка: Район "Лозенец"

ДГ 193 „Славейче“

С разширението детска градина „Славейче“ на ул. „Капитан Тодор Ночев“ 30 ще има 9 групи. Проектът по част „Архитектура“ е на студио 7561 architects, което успешно проектира готовото вече разширение на детска градина "Лозичка" - отново в район "Лозенец". Работи се без промяна по одобрения проект, казаха за Citybuild.bg кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и заместник-кметът Михал Сотиров. Вижте подробности за проекта тук.

В ДГ „Славейче“ се реновират и две помещения от старата сграда – за две нови групи. Предстоят довършителни работи. Миналата седмица беше последният учебен ден за децата, а за тези, които ще продължат да посещават градина през летните месеци, от район „Лозенец“ са осигурили други детски градини. Целта е по-бързо да бъде завършен ремонтът в старата сграда, както и дворното пространство, в което ще има десет нови детски площадки, сцена на открито и други.

ДГ 141 „Славейкова поляна“

И новият корпус към детска градина "Славейкова поляна" на ул. „Света гора“ 32 в кв. "Лозенец" по проект на "Мечкуеви Архитекти" е готов на груб строеж. Предвижда се нова двуетажна сграда с топла връзка към съществуващата, с физкултурно-музикален салон и помещения за две градински групи, както и реновиран двор с нови площадки за игра и облагородени 2 200 кв.м зелени площи. Вижте подробности за проекта тук.

„Доста по-сериозен ремонт ще има на 141-а градина, като това не беше предвидено първоначално. Сега изглежда ще получим финансиране да направим основен ремонт и на старата сграда“, каза кметът Павлов.  

ДГ 174 „Фют“

В момента се проучва възможността 174-а детска градина на ул. „Мала планина“ 36 да бъде надстроена с една или две групи. „Архитектите правят проучването и смятам, че нещата ще се развият положително и там“, каза кметът на район „Лозенец“.

„Моя лична кауза и политическо обещание е да използваме минимално инженеринг при изпълнение на проектите, т.е. проектиране и реализация да бъдат отделно. Целта е да имаме качествен проект и още едно звено, което да наблюдава реализацията - самият автор“, допълни Павлов.

Филиал на детска градина в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“

Има идея за филиал на детска градина в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ на свободния общински терен на ул. „Дионисий Дионисиев“. Разговори с хората, отзиви в социалните мрежи и онлайн анкета са показали, че по-предпочитаният вариант е сграда със смесено презназначение – за медицински услуги и детско заведение. „Поискахме сградата да бъде включена в списък обекти за проектиране, за да имаме проектна готовност, така че се надявам до края на този мантат да имаме резултат“, каза Константин Павлов.

В три детски ясли ще се правят разширения

„Малко ми е трудно да ви давам информация за яслите, защото по принцип те се възлагат от Столична община. По-бавно се случват нещата може би заради централизираното уплавление. Иначе се предвиждат разширения на детските ясли „Ралица“ (на ул. „Ралица“ 4 – вижте повече тук), „Мики Маус“ (бул. „Свети Наум“ 56) и „Майор Франк Томпсън“ (ул. „Майор Томпсън“ 40). Надявам се в близко бъдеще тези проекти да се „развържат“, защото нуждата от ясли е доста сериозна“, допълни кметът на района.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Мястото започва да се оформя като артистично пространство

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Обособяват се алеи с настилка, подготвя се площадката за шадраван, ще бъдат добавени улично осветление и паркова мебел

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Те се намират на ъгъла на улиците „Якубица“ и „Бигла“ и между ул. „Плана планина“, ул. „Презвитер Козма“ и бул. „Черни връх“

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Новата сграда ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България