Завършени на груб строеж са новите сгради на две детски градини в столичния район "Лозенец"

520

Предстоят разширения на още две детски градини и три ясли


Снимка: Район "Лозенец"

ДГ 193 „Славейче“

С разширението детска градина „Славейче“ на ул. „Капитан Тодор Ночев“ 30 ще има 9 групи. Проектът по част „Архитектура“ е на студио 7561 architects, което успешно проектира готовото вече разширение на детска градина "Лозичка" - отново в район "Лозенец". Работи се без промяна по одобрения проект, казаха за Citybuild.bg кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и заместник-кметът Михал Сотиров. Вижте подробности за проекта тук.

В ДГ „Славейче“ се реновират и две помещения от старата сграда – за две нови групи. Предстоят довършителни работи. Миналата седмица беше последният учебен ден за децата, а за тези, които ще продължат да посещават градина през летните месеци, от район „Лозенец“ са осигурили други детски градини. Целта е по-бързо да бъде завършен ремонтът в старата сграда, както и дворното пространство, в което ще има десет нови детски площадки, сцена на открито и други.

ДГ 141 „Славейкова поляна“

И новият корпус към детска градина "Славейкова поляна" на ул. „Света гора“ 32 в кв. "Лозенец" по проект на "Мечкуеви Архитекти" е готов на груб строеж. Предвижда се нова двуетажна сграда с топла връзка към съществуващата, с физкултурно-музикален салон и помещения за две градински групи, както и реновиран двор с нови площадки за игра и облагородени 2 200 кв.м зелени площи. Вижте подробности за проекта тук.

„Доста по-сериозен ремонт ще има на 141-а градина, като това не беше предвидено първоначално. Сега изглежда ще получим финансиране да направим основен ремонт и на старата сграда“, каза кметът Павлов.  

ДГ 174 „Фют“

В момента се проучва възможността 174-а детска градина на ул. „Мала планина“ 36 да бъде надстроена с една или две групи. „Архитектите правят проучването и смятам, че нещата ще се развият положително и там“, каза кметът на район „Лозенец“.

„Моя лична кауза и политическо обещание е да използваме минимално инженеринг при изпълнение на проектите, т.е. проектиране и реализация да бъдат отделно. Целта е да имаме качествен проект и още едно звено, което да наблюдава реализацията - самият автор“, допълни Павлов.

Филиал на детска градина в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“

Има идея за филиал на детска градина в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ на свободния общински терен на ул. „Дионисий Дионисиев“. Разговори с хората, отзиви в социалните мрежи и онлайн анкета са показали, че по-предпочитаният вариант е сграда със смесено презназначение – за медицински услуги и детско заведение. „Поискахме сградата да бъде включена в списък обекти за проектиране, за да имаме проектна готовност, така че се надявам до края на този мантат да имаме резултат“, каза Константин Павлов.

В три детски ясли ще се правят разширения

„Малко ми е трудно да ви давам информация за яслите, защото по принцип те се възлагат от Столична община. По-бавно се случват нещата може би заради централизираното уплавление. Иначе се предвиждат разширения на детските ясли „Ралица“ (на ул. „Ралица“ 4 – вижте повече тук), „Мики Маус“ (бул. „Свети Наум“ 56) и „Майор Франк Томпсън“ (ул. „Майор Томпсън“ 40). Надявам се в близко бъдеще тези проекти да се „развържат“, защото нуждата от ясли е доста сериозна“, допълни кметът на района.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

"Пасивна Къща България" вече официално е филиал на International Passive House Association (iPHA)

"Пасивна Къща България" вече официално е филиал на International Passive House Association (iPHA)

Това е важно признание и стъпка към популяризирането на стандарта за пасивни къщи у нас

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Събитието от 18:00 часа на 1 октомври в Централния дом на архитекта в София е подходящо за учители, директори на училища, студенти по архитектура и родители

Ще обновяват енергийно административната сграда и халета 4 и 5 на Индустриален парк Видин

Ще обновяват енергийно административната сграда и халета 4 и 5 на Индустриален парк Видин

Проектът за над 2.8 милиона лева е на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД

Colliers и Access4you обявиха партньорството си в България в името на повишаването на достъпността на недвижимите имоти

Colliers и Access4you обявиха партньорството си в България в името на повишаването на достъпността на недвижимите имоти

Заедно те ще предложат специализирана услуга, насочена към това да подпомогне хората с увреждания да се интегрират по-добре в заобикалящата среда