5architects разработват интериорния проект за Културния център в бъдещия Образователен комплекс "Шалом" в София

1552

Той ще обедини училище, детска градина с ясла, Културно-образователен център, спортна зала и две STREAM лаборатории


Визуализация: ИПА

В проекта за Образователен комплекс “Шалом”, който вече се реализира до пазара "Димитър Петков" в София, студио Lusio проектира интериора на училището с библиотека и спортна зала, както и детската градина с ясла. Работата е в синхрон с 5Архитекти, които работят по интериорния дизайн на Културния еврейски център към комплекса.

Фоайе (етаж 1)

Фоайето ще е отворено атриумно пространство, със светлина от стъклените външни стени и с визуална връзка със залата за празненства. Различните зони на двете нива ще предлагат много функции, режими на ползване и визуални връзки. Настилката и рецепцията ще бъдат изпълнени от варовик, който ще бъде балансиран с естествено дърво, което покрива интериорната стълба и изгражда нейния парапет, както и парапета на цялата галерия.

Зала за събития (етаж 1)

Залата е проектирана така, че да бъдат възможни различни режими на използване, като ще може да се отделя от пространството на фоайето чрез стъклена стена на две нива. Системата за плъзгане и сгъване ще позволява цялата стъклена стена от първо ниво да бъде прибрана в единия си край и по този начин залата да бъде обединена с фоайето, създавайки още по-голямо пространство, което може лесно да се организира за различни събития. Мобилните телескопични платформи ще осигуряват допълнителна мултифункционалност, като се прибират в шкаф покрай задната стена на залата. Когато платформите са прибрани, пространството може да се използва за различни цели. Когато платформите са изтеглени, те осигуряват амфитеатрални места за по-добър изглед към сцената. 

Кафетерия (етаж 2)

Кафетерията ще е мястото, където по-възрастните и по-младите членове на общността се срещат, пият кафе или просто идват да играят табла. Настилката ще е естествен паркет, който, в допълнение към дървения материал на парапетите, създава усещане за уют. Кафенето ще се състои от бар, три различни зони с места за сядане и тоалетни. Една от стените е проектирана така, че да осигури място за фотоинсталация (по проект на Аглика Спасова) със снимки, училищно изкуство и други.

Работно пространство (етаж 3)

Офисът на ОЕБ „Шалом” на третия етаж ще е с предимно отворен план и гъвкав дизайн. Всички функции, които се нуждаят от повече уединение, са отделени от основното пространство чрез стъклени стени, които позволяват навлизането на светлина и визуални връзки с другите помещения. Площта е разделена на две основни зони, като зоната за срещи ще включва фоайе, зали за срещи, офиси на председателя и главния изпълнителен директор и салон за лейлидери. Подовата настилка ще е паркет, а масивната рецепция - от варовик. Мебелите за съхранение зад рецепцията ще разделят фоайето от салона за лейлидери, осигурявайки гардероб и шкафове за съхранение на вещи на посетителите. Подова настилка от мокет ще маркира границите на пространството и ще допринася за неговия акустичен комфорт.

Зоната за съвместна работа ще включва пространство с отворен план и работни бюра за 24 души, места за ниско сядане до прозорците, отделен офис за директорите на отделите и помощни пространства. Кухнята ще е отделена чрез сгъваема стъклена стена, която позволява тя да се отвори към общото помещение и да се използва за събития и офис събирания. Коуъркинг пространството е проектирано в ахроматични цветове в контраст с периферните му зони, които са обособени в топли цветове. Настилка от линолеум ще маркира коридора и ще го разделя от зоните от двете му страни. Открит таван с видими инсталации и акустични панели ще обединява всички зони и ще осигурява максималната възможна височина на пространството. Общите площи ще са кабинки за разговори, стая за фокусиране, стаи за срещи и екипни стаи. Две конферентни зали на горните нива (5-ти и 6-ти етаж) могат да бъдат използвани за курсове за обучение, лекции, по-големи срещи, дискусии и др.

Мадрихи хъб (етаж 4)

Мадрихите (водачи на група) ще имат собствено пространство с директен достъп до терасата на покрива. Хъбът е проектиран да бъде гъвкав и да предоставя различни възможности за използване. Осигурено е амфитеатрално сядане, а цялото друго обзавеждане е лесно подвижно, което улеснява трансформирането на пространството при провеждане на различни видове събития. Амфитеатралното сядане преминава през стъклената стена, превръщайки се във външна пейка. По този начин визуално обединява мадрихи хъба с терасата и в същото време създава удобно външно място за сядане. Сгъваема система от преградни стъклени стени позволява още по-добра връзка с терасата. В мадрихи хъба са осигурени също така две екипни стаи, кухненски кът и тоалетни.

Визуализации: Христо Христов и Михаил Топалов

ОЩЕ НОВИНИ

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Ремонтът е извършен по проект „Светулка“ на фондация „За доброто“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и на дарители – частни и корпоративни

Детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново вече е комфортно и функционално място за лечение

Детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново вече е комфортно и функционално място за лечение

Дългосрочна цел е този модел да се превърне в национален стандарт, смята Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България"

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

От утре в продължение на четири дни близо 100 фирми ще представят машини, софтуер, продукти и материали от последно поколение за индустрията