Вижте какво предвижда проектът за ясла и детска градина в бъдещия Образователен комплекс "Шалом" в столицата

118

Целта на проектантите от Lusio е насърчаване на изследването, самостоятелността и сътрудничеството от най-ранна възраст


За всеки свой проект архитектурно студио Lusio прави много предварителни проучвания и работи по много варианти. Проектите не се свеждат единствено до самата образователна инфраструктура, а целят по-добро сътрудничество, по-малко агресия и повече креативност.

В проекта за Образователен комплекс “Шалом”, който вече се реализира до пазара "Димитър Петков" в София, студиото проектира интериора на училището с библиотека и спортна зала, както и детската градина с ясла. Работата е в синхрон с 5Архитекти, които работят по интериорния дизайн на Културния еврейски център към комплекса.

Визуализация: Mana studio

Детската ясла

Яслата ще се намира на първия етаж на сградата на детската градина и ще разполага с паркинг за детски колички и физкултурен салон. Всяка група ще има отделна стая за преобличане, а в занималнята ще има зони за игра, движение, хранене и творческа работа, като са включени разнообразни стимулиращи елементи, включително дъски за занимания, огледала, люлки и басейн с топки. Плот за сервиране на храната на подходяща височина ще дава възможност дори на най-малките деца самостоятелно да сервират сами храната си и да носят чиниите си за миене.

Детската градина

Детската градина ще е на три нива. На първия етаж централен елемент ще бъде арт стая с мобилни модулни маси с различна височина, място за съхранение на инструменти и мивки на различна височина. „Пещерата“ ще е място за игра, което разширява площта на арт стаята с изложбено пространство пред нея със светеща стена за изследване и опознаване на различни форми и цветове. На този етаж ще са разположени медицински кабинет, малка зала за срещи на учители и родители, както и една занималня.

Две занимални, две класни стаи за предучилищна и малък физкултурен салон за спортни и театрални представления ще се намират на втория етаж. Всяка група ще има собствена съблекалня, където подиуми на различни височини ще улесняват учителите да помагат на децата в преобличането. Плътна завеса ще разделя занималните на две зони. Тихата ще включва подиум на две нива с прибиращи се легла. Централен елемент ще е къщичка на дърво - място за катерене, игра и движение. Активната зона ще е оборудвана с масички и с мек кът за четене.  

Предучилищните групи ще имат връзка към училищното фоайе, столовата и арт стаята на първо ниво и ще споделят обща дневна. Сгъваеми врати ще позволяват пространството да функционира като едно цяло или да е разделено, когато е необходимо. Всяка предучилищна група ще разполага със зона за спане, подобна на тази в детската градина. Дебела завеса ще отделя мястото за спане. Учебното пространство ще включва елементи от учебните студиа в училището.

На третото последно ниво ще са разположени административните кабинети, учителската стая, както и помещенията за психолози, логопеди и ресурсни учители, споделени между училището и детската градина.

Вижте проекта и тук.

Вижте още за проектите на студиото тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Ремонтът е извършен по проект „Светулка“ на фондация „За доброто“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и на дарители – частни и корпоративни

Детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново вече е комфортно и функционално място за лечение

Детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново вече е комфортно и функционално място за лечение

Дългосрочна цел е този модел да се превърне в национален стандарт, смята Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България"

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

От утре в продължение на четири дни близо 100 фирми ще представят машини, софтуер, продукти и материали от последно поколение за индустрията