Борис Бонев: Бюджетът на София - още от същото, но за повече пари

128

“Не мога да подкрепя бюджет, който преповтаря стари нереализирани проекти, който не предвижда инвестиции в кварталите и залага не на реформи, а на теглене на заеми“, казва независимият общински съветник


Снимка: Спаси София

Борис Бонев оцени приетият днес бюджет на София като повече от същото, но за рекордно много пари. “Кварталите остават игнорирани и без никакви сериозни инвестиции в инфраструктурата. Ключовите пробиви и булеварди остават на хартия, а парите за отчуждаване на имоти в паркове и междублокови пространства са по-малко от един процент от необходимите. Градският транспорт е във финансов колапс, но вместо действия, управляващите от ГЕРБ отказват да направят и една реформа. Парите се увеличават само за дейностите, които са отдадени на близки на управляващите фирми на хора с прякори, като сметопочистването и уличното осветление”, обобщава Бонев.

“Въпреки, че се намираме в трета поредна година на ценова и здравна криза, кметът г-жа Фандъкова отказва да предприеме каквито и да е реформи, за да подобри функционирането на администрацията, да намали разходите и да увеличи приходите. Критични градски системи като ЦГМ, Столичния инспекторат и сметопочистването не работят, а разходите за поддържането им непрекъснато се увеличават. Не може единственото “решение” да бъде молене за помощ от държавата в размер на стотици милиони левове, а Столичната община да не е готова да направи и една промяна или подобрение в управлението”, казва независимият общински съветник.

Според Борис Бонев основен проблем е пълният застой в изграждането на ключовите за София проекти като нови булеварди, паркове и инфраструктура в кварталите. По думите му, 90% от обещаните от Фандъкова проекти остават нереализирани и просто се преписват от един бюджет в следващия. “Пари за изграждане има, но управляващите не умеят да организират строителството и затова години наред няма напредък по изграждането на нови пробиви като булевардите „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“ и Източна тангента. С лошото си управление те губят времето на софиянци, които продължават да живеят в хаотичен и несвързан град”, категоричен е Бонев.

От „Спаси София“ припомнят, че години наред се борят да се пренасочат инвестициите към кварталите, които според тях са напълно игнорирани, а инфраструктурата в тях е амортизирана или липсваща. “Кварталите на европейска столица изглеждат сякаш са били бомбардирани - дупки по улиците, стари детски площадки, изоставени междублокови пространства, тъмнина и липса на паркинги или детски градини. Докога милиони ще бъдат наливани в едни и същи неуспешни проекти в центъра като улиците „Граф Игнатиев“, „Шишман“ или около храм „Света Неделя“, а в цял „Люлин“ не е предвиден ремонт на нито една улица?!”, питат градските активисти. 

Подобни критики към бюджета имат и от БСП-София.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”