ДА БЪДЕ БАНЯ прерасна в Българска асоциация за термално наследство (БАТН)

150

Както и досега като гражданска инициатива "Термално-Нормално", новата легитимна организация ще работи за съвкупността от две неделими части - ресурс от минерална вода и създадения за него сграден фонд


ПРЕДИСТОРИЯ И ХРОНОЛОГИЯ

През декември 2018г. хаштагът #дабъдебаня възниква като израз на гражданския копнеж да се възвърне изначалната функция на Централна минерална баня в София. Три години преди това е създадена Фейсбук страницата "Термално-Нормално", която започва да работи като социална медия, бореща се софийските стари бани да бъдат възстановени като термални центрове.

На 14 декември 2018г. граждани организират флашмоб в Регионален исторически музей, който понастоящем се помещава в южното крило на сградата на Централна минерална баня. Купуват си билети за музея, влизат като туристи и вътре се преобличат в бели халати. Снимат клип на флашмоба и го разпространяват сред медиите. Следват серия от акции, публикации във Фейсбук страницата на "Термално-Нормално" и все по-голям интерес от страна на медиите към тази гражданска инициатива, а софийските бани стават тема в предизборната реторика на политическите партии на местно ниво.

През юли 2020г. Общинско предприятие "Софияплан" проведе Отворена покана за разработване на концепции за развитие на тънещото в разруха североизточно крило на Централна минерална баня. Всички участвали в Поканата екипи предложиха в концепциите си функция "баня". Класирани бяха три екипа.

На 16 април 2021г. в Столичен общински съвет е внесен Доклад за североизточното крило на Централна минерална баня, изготвен на базата на предложените от екипите три концепции. Докладът е отложен и до ден днешен няма развитие по казуса, а Столична община мълчи.

През април 2021г., поради съмнения за корупция и в следствие на гражданския натиск, със съдействието на Антикорупционен фонд България, се стига до спиране на Обществена поръчка за превръщането на минерална баня "Овча купел" в Център за върхови постижения. Уволнен е Тодор Чобанов - заместник-кмет по "Култура, образование, спорт и туризъм" в Столична община.

УЧРЕДЯВАНЕ НА СДРУЖЕНИЕ

На 25 март тази година в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено-полезна дейност е вписана Българска асоциация за термално наследство (БАТН). Както името подсказва, фокусът на асоциацията е върху термалните ресурси и тяхното развитие. Като следващ етап от досегашното развитие членовете на Термално-Нормално създават легитимна организация, която да даде възможност за по-висока ефективнаст по отношение на каузата, зад която стоят. Ето и някои от акцентите в дейността на организацията:

➔ БАТН се фокусира върху развитието на българските термални ресурси, възстановяването на тънещите в разруха термални центрове (бани и санаториуми) и осигуряване на широк обществен достъп до тях.

➔ БАТН си взаимодейства активно с всички държавни институции, които носят отговорност за състоянието на българското термално наследство и имат връзка с него - Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на здравеопазването и "СБР-НК"ЕАД, Министерство на културата и НИНКН, Министерство на туризма, общини.

➔ БАТН поддържа постоянен контакт с гражданите и работи заедно с тях за осигуряване правото им да ползват минералната вода за здравна превенция, рехабилитация, лечение и релакс.

➔ БАТН работи за развитие на термалните центрове в добрата българска традиция - като социални средища и места със специфични културни и здравни практики.

По-значими акции, свързани с каузата #дабъдебаня:

Флашмоб

Видео "Актьори за банята"

Кръгла маса

Акция "Тела на сухо"

Акция "Местопрестъпление" 

ОЩЕ НОВИНИ

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

Паркирането не се забранява, а се създават нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и се отваря нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост