Фондация "Проект Бузлуджа" стартира нов международен проект за създаване на дигитален двойник на монумента и прототип на първата експозиция

489

За тази цел фондацията ще проведе кампании за събиране на спомени в задълбочени интервюта, социологически фокус групи с експерти и редица исторически, изкуствоведски и културно-антроположки изследвания


Снимка: Георги Тотев

Фондация „Проект Бузлуджа" стартира нов международен проект, по който ще бъде създаден дигитален двойник на монумента, както и прототип на първата експозиция. Чрез Бузлуджа, като основен пример, ще бъде разработена методология за проучване и представяне на противоречиви обекти на културното наследство в Европа.

Името на проекта е „Разработване на включващ процес за комуникация на дисонантно наследство" и ще продължи две години. Той беше избран, заедно с други 33 проекта, от общо 279 кандидатствали. Програмата е „Граждани, равенство, права и ценности" (CERV) на ЕС и има за цел да защитава и насърчава демократичните и европейски ценности.

Паралелно с основния пример - Бузлуджа, ще се работи и по два други обекта. Единият са мозайките в бившия Колеж по аеронавтика във Форли – впечатляващо произведение на изкуството, създадено с пропагандни цели. А другият е затворът „Модело" в Барселона, който е служел основно за политически затворници и ще бъде преизползван с нови функции.  

Проектът стартира със събитие в Италия миналата седмица. В редица посещения, работилници и лекции партньорите по проекта се запознаха с примерите, добрите практики и предизвикателствата за противоречивото наследство от периода на фашизма в Италия.

Основен партньор по проекта е най-старият университет в света - Университетът в Болоня и неговият Факултет по архитектура. Другият основен партньор е Европейската обсерватория на паметта „EUROM" към Университета в Барселона. В проекта се включва и „ATRIUM" - асоциация и културен маршрут на Съвета на ЕС, който работи с архитектурата от тоталитарните режими на 20 век в Европа. Четвъртият партньор е „EuroClio" - Европейската асоциация на преподавателите по история, в която участват 83 организации от 47 държави, а целта е иновативно и отговорно образование по история. Фондация „Проект Бузлуджа" е водещата организация на международния консорциум.

Следващото събитие по проекта ще събере експерти от цяла Европа в международен онлайн форум, който ще се проведе на 28 май с име „Агора за културно наследство: комуникиране на противоречивост". Регистрацията за него вече е отворена.

Част от проекта е и фестивала OPEN BUZLUDZHA, който се провежда за четвърта поредна година. От 8 до 11 август събитието ще фокусира дневната си програма върху историите за монумента.

Наскоро работата по "Проект Бузлуджа" беше представена и като една от 6-те истории на успеха (success stories) в издание на Института на Европейската инвестиционна банка (ИЕИБ). Изданието отбелязва десетгодишният юбилей на програмата "7-те най-застрашени" - програма на ИЕИБ и Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа. Бузлуджа беше призната за един от седемте най-застрашени обекта на културното наследство още през 2018 г.

След години усилия работата на екипа по проекта в момента е затруднена - поради забраната от Областна управа Стара Загора за достъп на Фондацията до монумента. Така тя не може да полага необходимата грижа за сградата. По информация на арх. Дора Иванова за Citybuild, все още няма развитие по въпроса и се очаква насрочване на среща за разясняване на ситуацията.

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти