Главният архитект на София: Издадената виза за проектиране в къпалня "Мария Луиза" съдържа достатъчно условия към инвеститорите и няма необходимост от нейното оттегляне

379

Пред Столичния общински съвет представител на собствениците не даде ясни обяснения за неправомерната сеч в Борисова градина, като се опита да прехвърли отговорността на фирмата-изпълнител и предложи да компенсират изсечените дървета с нови  


Снимка: Спаси София. Изсечени дървета на терена.

Да бъде отменена визата за проектиране за къпалня „Мария Луиза“ поискаха на заседание на Столичния общински съвет кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков (вижте обяснението му по случая със сечта тук) и общински съветници. Причината за това е незаконното навлизане на тежка техника, разораването на терена и отсичането без разрешение на 28 дървета (установени до момента), за което на дружеството „Парк „Мария Луиза“ АД е наложена най-високата възможна глоба от 100 000 лева (преди дни беше обявена 50 000 лева) и са сигнализирани СДВР и прокуратурата, съобщи днес кметът Йорданка Фандъкова.

Снимка: Район „Средец“. „Почистеният“ участък.

Неубедителни обяснения

Миналата година от дружеството заявиха за първи път публично намерение за обновяване на къпалнята. На заседанието днес директорът на „Нови проекти“ в „Парк „Мария Луиза“ Тодор Тодоров повтори, че имат имат желание да я възстановят, но това не било възможно без прочистване на терена. Той обаче се измъкваше от конкретни отговори на въпросите: защо не са уведомили район „Средец“ за началото на действията по „почистване“; защо не са се съобразили със заповедта на района за отсичане само на 11 дървета, но не са отсекли тях, а са унищожили други 28; какви са били указанията към фирмата-изпълнител ДЗЗД „Грийн Партнърс-БКС” (партньор на СО); защо след указания да преустановят изсичането, то е продължило, и защо има действия, напомнящи „заличаване на следите“ - опити за подравняване на терена след разораването и пускане на пъновете през дробилка. Тодоров предложи „ако са съборени дървета“ на терена извън одобрения списък, дружеството да ги компенсира в бъдещия проект, в който така или иначе това е предвидено. Той заяви още, че влизането на тежка техника е възможно само оттам, откъдето е влязла, че отсичането на многото дървета не било умишлено и че щели да отстранят и разрешените 11, ако не били прекъснати.

Визуализация: Район „Средец“. Участъкът преди изсичането на дърветата.

Визата за проектиране остава

Изказванията на представителя на дружеството провокираха емоционални реакции и възмущение от страна на общински съветници от различни групи. Беше коментирано, че на този инвеститор не може да се има доверие заради заобикаляне на закона и беше поискано главният архитект на София да отмени визата за проектиране. Според арх. Здравко Здравков обаче тя съдържа достатъчно условия към дружеството и няма необходимост от нейното оттегляне. Основното изискване във визата е проектът да е само за основен ремонт, обновявяне и модернизация на лятната къпалня без засягане на дървета, а условията са да има одобрение от РИОСВ, от Министерството на културата и от автора на проекта за Подробния устройствен план на Борисова градина. Главният архитект съобщи още, че в писмо от 21 януари т.г. МК заявява, че не съгласува визата, защото очаква заснемане на растителността, още информация по кадастралната карта и други.

Снимка: Спаси София. Къпалнята в момента.

Основните проблеми

Припомняме, че проблемът с къпалнята „Мария Луиза“ започва преди 20 години по времето на Стефан Софиянски, когато Столична общита изгубва по-голямата част от собствеността върху нея и не може да защити обществения интерес. „Софийски имоти“ нямат представител в борда на компанията и споровете с мажоритарния собственик продължават с години, очевидно неуспешно или по липса на воля от страна на управляващите.

Другият основен проблем е все още неприетият Подробен устройствен план на Борисовата градина, който определя действията в нея. Според главния архитект се очаква одобрение на проекта от РИОСВ, от енергийния системен оператор и НИНКН (Институтът има идеи, свързани с даване на статут на недвижима културна ценност на гара Пионер, за възстановяване на централната ос към Братската могила, относно графичната част на проекта и границите на резервата). Едва след одобрение от всички тях ще последва разглеждане на Експертен съвет, т.е. няма да е скоро. 

Визуализация: DESET architects. Идеен проект за къпалнята от 2016г., който ще бъде доразработен от студиото с управител арх. Ивайло Петков, който от края на 2021г. е председател на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в Столичния общински съвет.

Предложения

Във връзка с казуса за възстановяване на къпалнята „Мария Луиза“ кметът на София Йорданка Фандъкова предложи ако собствениците внесат технически проект, той да бъде представен в комисиите на Столичния общински съвет. Тя предложи още да бъде съставена работна група от общински съветници, които да прегледат сделката за къпалнята от 2003 г. – на принципа по-добре късно, отколкото никога.

Председателят на СОС Георги Георгиев коментира многократно коментираното – за отчуждаване на къпалнята, което не може да стане без приемане на ПУП за Борисовата градина. Относно обратно изкупуване на терена той коментира: „…за нещо, което е подарено преди 20 години с бандитски схеми на частни фирми, да им дадем още един подарък - 20-30 млн. от парите на гражданите на тези фирми, за да си го върнем. Това е пладнешки обир и няма да го допусна.“ Георгиев дори попита представителя на дружеството дали не биха дарили къпалнята на столичани, но Тодоров отговори, че не е упълномощен да говори по финансови въпроси.

Снимка: Българска асоциация за термално наследство. Вход към къпалнята.

В обстановка на протест

Обсъждането по казуса за къпалнята по време на заседанието на Столичния общински съвет беше съпроводено от протест пред сградата на Столична община, организиран от Фейсбук групата ДА СПАСИМ БОРИСОВА ГРАДИНА. Протестът е подкрепен и от Българската асоциация за термално наследство, която освон за широк обществен достъп до къпалнята "Мария Луиза" настоява и за балнеологична оценка и санитарно-охранителна зона за сондаж-36 с минерална вода в къпалнята. Вижте всички искания тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

Паркирането не се забранява, а се създават нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и се отваря нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3