Лекция в София ще има директорът на студиото, по чийто проект създадоха линейния парк "Македония"

60

В събитието „Разговори за града“ ще участва арх. Борина Андрю от студио Wilmotte & Associés Architectes, Париж


Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община организира поредното събитие под мотото „Разговори за града”, в което ще участват арх. Борина Андрю и Юг Паран от Франция. Събитието ще се проведе на 24 октомври (понеделник) от 18.00 часа в Софийска градска художествена галерия на ул. „Ген. Гурко“ № 1.

Арх. Борина Андрю е управляващ директор в Студио Wilmotte & Associés, Париж. Студиото работи по различни по вид и мащаб проекти – от театри, музеи, болници, стадиони, промишлени обекти, конгресни и търговски центрове, високи сгради и други, до индивидуални жилища и обекти в сферата на услугите. Архитектурата им се характеризира с голямо внимание към вписването на обекта в обкръжаващата среда, с изчистени линии, прецизен подбор на материали и внимание към детайла. Студиото работи и в сферата на реставрацията на културни ценности и преустройство на сгради в историческите градски центрове, съобщават от НАГ.

Юг Паран е завършил Училището за публична администрация. Заемал е различни длъжности във френската правителствена администрация, между които префект на няколко департамента и префект на Южния регион на Франция. В последните години е ръководил правителствената агенция за градско развитие, отговаряща за бизнес района Дефанс, както и агенцията за градско развитие, ръководеща европейския проект за обновяване на центъра на гр. Марсилия.  

Лекцията на арх. Борина Андрю и Юг Паран ще бъде на тема: „Smart city: Решения за развитие на градовете в променящия се свят“. Припомняме, че архитектурното студио Wilmotte & Associes Architectes е автор на идейния проект за облагородяване на пространството покрай трамвайния път между пл. „Македония“ и пл. "Руски паметник“ в София.  На мястото са подменени трамвайните релси, контактната мрежа и релсовият път, а пространството около релсите е затревено. Изградени са нови пешеходни алеи и велоалея, както и кътовете за отдих. Монтирани са спиркови навеси и е изпълнена хоризонтална маркировка. Засадени са над 180 дървета, 13 000 храсти и повече от 5 000 цветя, като за поддръжката им е изградена нова поливна система. Монтирана е и паркова мебел като пейки, кошчета и алейни осветителни тела. Резултатът обаче бе разкритикуван от бившия директор на общинското „Софияплан“ арх. Любо Георгиев. Вижте тук.

Студиото беше класирано на пето място в Международният конкурс за реконструкция на пл. „Света Неделя" в столицата, като резултатите бяха обявени през 2019г. Проектът предлагаше повече озеленяване на площада, но не беше предпочетен от журито.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

Журито на съвместния конкурс на "Капитал" и посолството на Великобритания избра и награди победителите

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Всяка една коледна украса показва личния пример и допринася за по-добрата визия на града

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

Предстои назначаване на Държавна приемателна комисия за въвеждане на обекта в експлоатация

Малък планетариум отвори в София

Малък планетариум отвори в София

Съоръжението, наречено „Андромеда“, се намира пред новия Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в Южния парк

С още една стъпка напред се придвижи реализирането на първия участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ

С още една стъпка напред се придвижи реализирането на първия участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ

Столичният общински съвет одобри Общината да придобие собствеността върху имоти в районите „Изгрев“ и „Слатина“ в  рамките на бъдещия проект

Павилион за стимулиране на занаятчийството в Бургас

Павилион за стимулиране на занаятчийството в Бургас

Станалото вече любимо място на хората е изградено около съществуващи дървета, а ламарината Corten е с лазерно изрязани традиционни български мотиви