Организирана е дискусия за Мемориала на загиналите войници в парка на НДК

94

Припомняме, че се очаква решението на столичния кмет дали да остави в сила прекратяването на процедурата, в която беше избран победител


Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе утре (9 юли) от 18:00 часа в Галерия Топлоцентрала - Куб с вход свободен. Организатори са клуб "Смисъл" и Съюзът на архитектите в България - една от организациите, която настоя сегашният конкурс за мемориала да бъде прекратен и да бъде обявен нов.

"Възстановяването на „Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк“ в парка на НДК провокира много въпроси. Заповядайте на разговор, в който заедно ще се опитаме да разгледаме историята около мемориала, пространството през годините и организираните конкурси за неговото евентуално възстановяване", казват организаторите.

По време на събитието ще бъдат обсъдени въпроси като какво се случва с инициативата към момента, какви са резултатите, идеи за третиране на пространството в парка на НДК, потенциални пречки и ефективни решения. Ще се дискутира как могат емблематичните пространства на София да бъдат обживени по ефективен начин, как се генерират качествени решения за обществената памет и как те се отразяват новите намеси на съществуващата среда. Ще участват арх. Петър Диков, председател на УС на САБ, и арх. Васил Василев, председател на РК София град.

Необходим е нов архитектурен конкурс за Мемориала при НДК, който да потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция. Това заявиха представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на българските художници (СБХ), които участваха в работна среща с кмета на Столична община Васил Терзиев. Представителите на КАБ, САБ и СБХ бяха единодушни, че заданието на отменения конкурс не е изготвено професионално, което е довело до недобър резултат. В началото на годината трите организации са изпратили общо становище с предложения за прекратяване на конкурса, преразглеждане на условията и провеждане на нова процедура, но те не са били взети предвид.

Според експертите заданието на конкурса трябва да бъде по-широко отворено за различни авторски идеи и концепции, за да се намери най-доброто решение за бъдещата визия на паметника. „Вече имаме нов контекст около НДК, в който мемориалът не се вписва в оригиналния си вид. Трябва да се потърси устойчив и балансиран резултат в полза на обществото, а не политическо и популистко решение“, коментира председателят на РК София град на КАБ арх. Васил Василев.

Според председателя на КАБ арх. Владимир Милков за да е качествен крайният резултат, са необходими перфектно задание и компетентно, професионално жури. Въпреки че конкурсът е спрян, победителите следва да получат премия за изработения проект съгласно условията на процедурата. След това Столична община има право да реши да не реализира този проект и да обяви нов конкурс, коментира арх. Милков.

Председателят на САБ арх. Петър Диков също бе категоричен, че резултатът от конкурса не е добър, а причината е некачественото задание. Според него не е необходим конкурс, ако целта е възстановяване на мемориала в автентичния му вид. За разширяване на програмата на заданието призова и арх. Тодор Обрешков от САБ, който предложи да се организира международен конкурс за паметника.

На срещата присъства арх. Станислав Константинов, който през 1988 г. е работил по проект за възстановяването на мемориала в Южния парк. Той призова да се спазват принципите на авторското право и да се потърси мнението на авторите на проекта за парковото пространство на НДК.

В края на срещата кметът Васил Терзиев заяви, че Столична община иска да реализира паметника в кратки срокове, но процесът трябва да бъде организиран максимално качествено. Затова е важно да се намери балансирано решение, което да удовлетворява всички заинтересовани страни.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания