Приключи конкурсът за идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища в Пловдив

184

В инициативата "Трезор за умове" са постъпили 10 предложения


През май Община Пловдив обяви конкурс за идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища в града. Това са Математическата гимназия „Академик Кирил Попов”, ОУ "Княз Александър I" и СУ “Свети Патриарх Евтимий”, като идеите се подават в разработен за целта сайт „Трезор за умове“. Очаква се заместник-кметът по "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков, главният архитект на Пловдив Яна Желязкова и експерти от дирекция "Строителство и инвестиции" и отдел "Образование" да разгледат предложенията, съобщи Plovdiv24.bg.

Цялата техническа документация без спецификациите е готова. Ще са необходими около 20-25 дни за последни уточнения. Вече е уточнен броят на учениците във всяко училище с перспектива 10 години. До месец ще бъдат пуснати обществените поръчки. „Надяваме се да няма обжалване и към края на годината да сме избрали изпълнители. Знаете, че срокът е 2027 година", коментира Темелков. За новите сгради на трите училища държавата отпусна по 7,5 милиона лева.

Гимназиалният клас на СУ "Св. Патриарх Евтимий" ще бъде преместен в нова сграда на общински терен в район "Западен" зад мол "Пловдив". При разговорите с ръководството на училището е постигнато съгласие, че локацията е добра. В сегашната сграда на ул. "Иван Вазов" ще бъдат настанени учениците от "малкото училище".

За ОУ "Княз Александър I" е предвидена нова сграда в двора на Хуманитарната гимназия, за което имаше известни колебания от страна на Общината. С НИНКН предстои да се съгласува точната позиция, както и кой от двата стила сграда (модерен или стар) да се предпочете. При всички положения визията трябва да съответства на съществуващата сграда на Хуманитарната гимназия. Бъдещата сграда ще е модерна, с повече и по-големи кабинети. В нея ще могат да учат 1200 вместо 1000 ученици.

Относно ОУ "Княз Александър I", на базата на задание, изготвено от ръководството на училището, арх. Константина Костова предлага проект за неговото разширение. Авторът представи проекта си по време на конференция в 145 ОУ „Симеон Радев“ в София в началото на  декември миналата. Не е ясно дали арх. Костова е подала проекта си в конкурса.

Математическата гимназия „Академик Кирил Попов”, която ще бъде ситуирана зад хотел SPS, ще се строи на три етапа. Към момента има пари за самото училище и физкултурен салон.  След това ще се правят спортни игрища и останалите съоръжения. Предвиждат се зони за паркиране на автомобили и стоянки за велосипеди, както и "джоб" пред спирката за градските автобуси на бъдещото продължение на бул. "Санкт Петербург".

Все още се очаква да бъдат публикувани участващите проекти и в конкурса "Трезор за идеи" за предназначението на бившата сграда на БНБ в Пловдив. В него бяха получени 42 предложения от 16 държави.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Нов петзвезден хотел със "стълбовиден" дизайн отвори в Златни пясъци

Нов петзвезден хотел със "стълбовиден" дизайн отвори в Златни пясъци

Собственици на хотела и на веригата Bulgarian Sun Hotels & Resorts са Нина и Георги Велчеви

Осигурени са средства за нова електрическа подстанция и електропреносна инфраструктура в "Индустриален парк София — Божурище"

Осигурени са средства за нова електрическа подстанция и електропреносна инфраструктура в "Индустриален парк София — Божурище"

НКИЗ е в преговори с инвеститори от няколко държави, възнамеряващи да реализират различни по обем и характер производствени дейности на територията на парка

Реставрирана сграда в Бургас напомня за славните години на улица "Фердинандова"

Реставрирана сграда в Бургас напомня за славните години на улица "Фердинандова"

Собствениците реагираха на даденото преди няколко години предписание от Общината и я възстановиха сами

Включете се в тазгодишния фотоконкурс "Градски съкровища"

Включете се в тазгодишния фотоконкурс "Градски съкровища"

Наградите са три по 1000 евро за най-добра снимка във всяка категория, 500 евро от публичен вот и 500 евро за участници от 18 до 24 години