Приключи конкурсът за идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища в Пловдив

215

В инициативата "Трезор за умове" са постъпили 10 предложения


През май Община Пловдив обяви конкурс за идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища в града. Това са Математическата гимназия „Академик Кирил Попов”, ОУ "Княз Александър I" и СУ “Свети Патриарх Евтимий”, като идеите се подават в разработен за целта сайт „Трезор за умове“. Очаква се заместник-кметът по "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков, главният архитект на Пловдив Яна Желязкова и експерти от дирекция "Строителство и инвестиции" и отдел "Образование" да разгледат предложенията, съобщи Plovdiv24.bg.

Цялата техническа документация без спецификациите е готова. Ще са необходими около 20-25 дни за последни уточнения. Вече е уточнен броят на учениците във всяко училище с перспектива 10 години. До месец ще бъдат пуснати обществените поръчки. „Надяваме се да няма обжалване и към края на годината да сме избрали изпълнители. Знаете, че срокът е 2027 година", коментира Темелков. За новите сгради на трите училища държавата отпусна по 7,5 милиона лева.

Гимназиалният клас на СУ "Св. Патриарх Евтимий" ще бъде преместен в нова сграда на общински терен в район "Западен" зад мол "Пловдив". При разговорите с ръководството на училището е постигнато съгласие, че локацията е добра. В сегашната сграда на ул. "Иван Вазов" ще бъдат настанени учениците от "малкото училище".

За ОУ "Княз Александър I" е предвидена нова сграда в двора на Хуманитарната гимназия, за което имаше известни колебания от страна на Общината. С НИНКН предстои да се съгласува точната позиция, както и кой от двата стила сграда (модерен или стар) да се предпочете. При всички положения визията трябва да съответства на съществуващата сграда на Хуманитарната гимназия. Бъдещата сграда ще е модерна, с повече и по-големи кабинети. В нея ще могат да учат 1200 вместо 1000 ученици.

Относно ОУ "Княз Александър I", на базата на задание, изготвено от ръководството на училището, арх. Константина Костова предлага проект за неговото разширение. Авторът представи проекта си по време на конференция в 145 ОУ „Симеон Радев“ в София в началото на  декември миналата. Не е ясно дали арх. Костова е подала проекта си в конкурса.

Математическата гимназия „Академик Кирил Попов”, която ще бъде ситуирана зад хотел SPS, ще се строи на три етапа. Към момента има пари за самото училище и физкултурен салон.  След това ще се правят спортни игрища и останалите съоръжения. Предвиждат се зони за паркиране на автомобили и стоянки за велосипеди, както и "джоб" пред спирката за градските автобуси на бъдещото продължение на бул. "Санкт Петербург".

Все още се очаква да бъдат публикувани участващите проекти и в конкурса "Трезор за идеи" за предназначението на бившата сграда на БНБ в Пловдив. В него бяха получени 42 предложения от 16 държави.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“