Продължава недоволството в град Баня заради намерения обекти да бъдат вписани като недвижима културна ценност

86

От местната администрация и от община Карлово възразиха срещу процедурата, защото според тях включването на още защитени обекти ще стопира инвестиционните намерения в Баня


На 5 май Националният институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) представи резултатите от проучването на недвижимите културни ценности в град Баня. По време на публичната среща ръководството на община Карлово и жители от Баня са настояли НИНКН да им предостави писмени уверения, че ангажиментите, поети от директора на института – арх. Петър Петров, ще бъдат спазени. Според Община Карлово, хората са имали предвид хода на процедурите по обследване и обявяване за недвижимо културно наследство на центъра, парка, прилежащи сгради и терени в курорта.

Екип на НИНКН, оглавяван от арх. Петров, възнамеряваше да представи пред жителите на Баня резултатите от Териториалната програма в града, чиято цел е да оцени състоянието на недвижимите културни ценности и да идентифицира обекти, които допринасят за облика, историческата и културната памет на населеното място. По информация от Общината, след като по-голямата част от местните жители не са пожелали да изслушат цялата презентация, кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Данка Люртова, председателят на Общинския съвет – Доньо Тодоров, представители на бизнеса и граждани са поискали писмени гаранции за казаното от директора на НИНКН.

Той е обяснил, че вписаните до момента паметници на културата в Баня са 8, от в аварийно техническо състояние - 4. Освен тях експерти установили още 4 обекта, които определят като част от историческата памет на града: 3 сгради от Специализираната болница за рехабилитация, лесопарк „Калето“, павираната улична мрежа и Царската жп гара с площада пред нея.

Кметът на Баня Стамен Гешев за пореден път е оповестил опасенията, че ако всички тези обекти бъдат вписани като културна ценност, ще се стопират инвестиционните проекти в курорта. Според Гешев от НИНКН първо са обяснили, че идват да обследват стари обекти – паметници на културата, а впоследствие се оказало, че са вписани още много други. „В уведомлението са записани не нови 4 обекта, а много нови и не е ясно защо“, подчерта Стамен Гешев.

Намеренията на НИНКН предизвикаха напрежение в града и в края на март, когато на събрание хората разбраха за започналите действия на института. От местната администрация и от община Карлово възразиха срещу процедурата, защото включването на още защитени обекти щяло да стопира инвестиционните намерения в Баня. Според други живущи в Баня или имащи имоти там, общинската администрация манипулира хората.

Преди срещата, на 27 април, Общинският съвет в Карлово одобри налагане на мораториум върху продажбата на общински имоти, отредени за паркове и озеленяване в регулационните граници на град Баня. Мораториумът има за цел да опровергае слуховете, че общинското ръководство има намерение да разпродава терени в гр. Баня и затова се противопоставя на опитите на НИНКН да обяви паркове и улици в града за недвижимо културно наследство.

ОЩЕ НОВИНИ

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

В тази връзка от Общината дадоха информация за премахването и засаждането на дървета в зоната, заради което имаше протести

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)