Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в конкурса "Български архитектурни награди 2024"

163

Възстановяването и социализацията на паметника на културата получи и отличието на Столична община за принос в областта на културата


Награждаването в шестото издание на конкурса “Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ), се проведе вчера вечерта в РЦСИ „Топлоцентрала“ в София. Голямата награда в категория „Опазване на културно-историческото наследство“ получи проектът за реконструкция и преустройство на Централни хали в София. Негови автори са арх. Мария Попмаркова, арх. Ирена Белчева и арх. Андрей Ходкевич. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. по проект на арх. Наум Торбов и е обявена за паметник на културата. Проектът цели да консервира и реставрира фасадата на старинното здание в автентичния й вид. Промените в интериора са вдъхновени от първоначалния проект на сградата и следват оригиналната й планова схема, като я адаптират към изискванията на съвременната търговска дейност. Вижте още за проекта тук.

Голямата награда в категория „Нови проекти“ е за реконструкцията на Фермерския пазар в Благоевград, реализирана по проект на United Master Architects. Целта е трансформация на зоната в съвременно, атрактивно и многофункционално публично пространство, което разширява и развива пешеходната зона на града и се превръща в нов градски акцент и магнит. Вижте още за проекта тук.

В рамките на конкурса бяха връчени 7 специални отличия. Три от тях са в категория „Опазване на културно-историческото наследство“:

Консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс „Оструша“ по проект на „Виртуално наследство“. Храмовият комплекс се намира в землището на с. Шипка, Община Казанлък и е открит през 1993г. от Георги Китов. Целта на проекта е да се изгради постоянно защитно и експозиционно покритие, което да създаде подходящи условия за опазване и експониране на археологическия комплекс. Вижте още за проекта тук.

Реставрация и социализация на Хераклея Синтика по проект на студио „Архика“. Античният град се намира в близост до Петрич, м. "Рупите". При археологическите разкопки, ръководени от проф. Вагалински повече от десетилетие, са разкрити форума, жилищни и занаятчийски квартали, част от крепостната стена и акропола на града. Проектът е насочен към опазването на материалната, визуалната и функционалната автентичност на археологическия обект. Вижте още за проекта тук.

Hotel Bizzare по проект на Arhis Project. Той е разположен в охранителната зона на резерват „Одесос – Варна“ в близост до пристанището и жп гарата. В средата на ΧΙΧ век тук е било оживено търговско-складово средище с множество каменни складове. Проектът включва реставрация на каменната фасада, надстрояване и адаптация на сградата като хотел със заведение с цел социализация в среда от недвижимо културно наследство.

Четирите специални награди в категория „Нови проекти“ са:

Апартамент М, проектиран от „Ателие Инджова Ангелов“. Проектът е вдъхновен от средата, в която се намира – в сърцето на Родопите. Концепцията е базирана на намерението да се пренесе в съвременността атмосферата на традиционната родопска архитектура. Апартаментът е разположен на последния етаж на съвременна жилищна сграда.

Healing Island по проект на Think Forward представлява социализиране на занемарено зелено пространство на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“ в Бургас. Проектиран като здравословно градско пространство, в което всеки елемент на средата е с лечебно предназначение, паркът подпомага създаването на здравословни навици чрез общуване с природата, ароматерапия, звукова и водна терапия, физиотерапия. Вижте още за проекта тук.

Hotel Hello Plovdiv по проект на Simple Architecture се намира на стратегическо място в града, в непосредствена близост до Международния панаир. Проектът представлява цялостно вътрешно и външно преустройство и на съществуващ хотел, познат като Hotel Nord. Целта е да се осъвременят обликът и брандингът на хотела, а сградата да намери своята концептуална връзка с контекста на града.

MIR office building по проект на арх. Петър Торньов е изградена в историческия център на София. Основният подход към сградата оформя своеобразна piazza, която е естествено продължение на уличното пространство към сградата и стига до вътрешен зелен двор - градина. Фасадите на сградата представляват монолитна решетка от видим бетон и мащабни прозорци с алуминиеви рамки. Вижте още за проекта тук.

По традиция в рамките на „Български архитектурни награди“ беше връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на проф. д-р арх. Иван Никифоров, който оставя ярки следи в изграждането на българските градове от втората половина на двадесети век до днес. Tвopчecĸият му път e cвъpзaн c изработването на много ycтpoйcтвeни плaнoвe, пpoeĸти зa гpaдcĸи цeнтpoвe, жилищни paйoни, ĸypopтни oбeĸти, cлoжни мнoгoфyнĸциoнaлни гpaдcĸи зoни, нacитeни c индивидyaлeн oблиĸ иcтopичecĸи, ĸyлтypни и тъpгoвcĸи cpeдищa.

34 проекта участваха в шестото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории - 25 проекта за ново строителство и 9 за опазване на културно-историческо наследство. Обектите в категория „Нови проекти“ бяха оценявани от международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито бе Арне Емерсън - партньор в Morphosis с над 27 години опит в архитектурната сфера, автор на множество проекти в САЩ, Азия, Европа и Близкия изток. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на проф. д-р арх. Тодор Кръстев.

По традиция отличените проекти се номинират за участие в най-престижния конкурс на Европейския съюз за съвременна архитектура - “Мис ван дер Рое”. Повече за правилата на конкурса "Български архитектурни награди", журито и участниците можете да откриете на неговата интернет страница.

ОЩЕ НОВИНИ

Ще обновяват енергийно административната сграда и халета 4 и 5 на Индустриален парк Видин

Ще обновяват енергийно административната сграда и халета 4 и 5 на Индустриален парк Видин

Проектът за над 2.8 милиона лева е на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД

Colliers и Access4you обявиха партньорството си в България в името на повишаването на достъпността на недвижимите имоти

Colliers и Access4you обявиха партньорството си в България в името на повишаването на достъпността на недвижимите имоти

Заедно те ще предложат специализирана услуга, насочена към това да подпомогне хората с увреждания да се интегрират по-добре в заобикалящата среда

Бургазлии дават своето мнение за преустройството на спортна зала "Младост"

Бургазлии дават своето мнение за преустройството на спортна зала "Младост"

На 28 септември всеки може да сподели какво мисли за предложената визия за преустройството на пространството около залата, както и за нейния интериор и вътрешните функционални зони

В Бургас направиха първата стъпка за изграждането на етажен паркинг в кв. "Възраждане"

В Бургас направиха първата стъпка за изграждането на етажен паркинг в кв. "Възраждане"

Общинският съвет одобри терен общинска собственост, предвиден за жилищно строителство, да не бъде продаден на строител, а да се изготви нов подробен устройствен план за етажно съоръжение

Събитие представя наблюдения над архитектурното образование с изложба и образователен форум

Събитие представя наблюдения над архитектурното образование с изложба и образователен форум

Куратори на EDUCATION WORKS от 26 септември до 6 октомври в споделения двор между УАСГ и Биологически факултет на СУ са Underschool_