Институт GATE проведе международния си форум „Големи данни и изкуствен интелект“

126

По време на събитието бяха дискутирани теми като градовете на бъдещето, дезинформацията, дигиталното здравеопазване и други 


Институт GATE бе домакин на втория международен годишен форум за големи данни и изкуствен интелект – Big Data and AI Forum 2021, който се проведе на 8 и 9 декември в София. Над 30 експерти от 11 държави се включиха онлайн в 5-те панела, за да дискутират едни от най-големите теми в науката и иновациите, като „Цифрови двойници на града (Градове на бъдещето)“, „Дигитално здравеопазване“, „Пространства за данни (Data spaces)”, „Етичен изкуствен интелект“ и „Дезинформация“.      

Тазгодишните теми във форума сложиха фокус върху много от наболелите проблеми и предизвикателства, които срещаме не само в световен мащаб, но и на локално ниво. От разпространението на фалшиви новини и дезинформация в социалните медии, покрай пандемията от Covid-19, до това как големите данни и изкуственият интелект подпомагат разработването на аналитични модели при изследване на болестта на Алцхаймер. Един от панелите, посветен на градовете от бъдещето, представи "Цифровият двойник на града", в рамките на който могат да се събират и обработват данни, така че институциите да взимат полезни решения за град с по-чист въздух, по-добра пътна инфраструктура, дори и при строежа на детски градини. Такъв пилотен проект за България се изпълнява в момента от изследователите от GATE в район Лозенец, съвместно със Столична община.

През 2021 година GATE направи първа копка на своята високотехнологична сграда, която ще се помещава на над 2500 кв. м площ. Тя ще предостави модерна научноизследователска инфраструктура за изследователите на института, а също и лаборатории, отворени за студенти и партньори за демонстрации, експериментиране и тестване на нови технологии и решения.  

За една година Институтът привлече изследователи от над 8 държави, което е 18 % от целия екип. Приоритет за GATE продължава да бъде разнообразието и приобщаването, а в момента екипът се състои от 37 човека, от които 40% жени. 29 са изследователите, които работят по различните проекти, като 30% от тях са млади изследователи.    

Екипът на GATE работи усилено в четири изследователски области: управление, анализ, визуализация и инженеринг на данни и в четири стратегически приложни области – „Градове на бъдещето“, „Дигитално здравеопазване“, „Интелигентно правителство“ и „Умна индустрия“.

GATE изпълнява три водещи пилотни проекта – пилотен проект за създаване на цифров двойник на града, за проследяване развитието на болестта на Алцхаймер и за откриване на дезинформация, както и 7 съвместни международни проекта, сред които за подобряване на терапията при Ковид, за реализиране на обясним изкуствен интелект и за обогатяване на големи данни.

Гледайте цялото събитие тук:

 

ОЩЕ НОВИНИ

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Фотоекспозицията връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Събитието е част от проект "Новото Наследство" на Фондация "Балканско наследство"

Информационно събитие за енергийната общност предстои в Габрово

Информационно събитие за енергийната общност предстои в Габрово

Събитието ще се проведе на 24 ноември от 16:30 часа в Ритуалната зала на Общината

Предстои кръгла маса "Ефекти и дефекти на санирането на сгради в България"

Предстои кръгла маса "Ефекти и дефекти на санирането на сгради в България"

Събитието ще се проведе на 22 ноември (сряда) от 10:00 часа в Централния дом на архитекта в София на ул. „Кракра" 11

Наближава дискусия на тема "Трансформация на обществени пространства"

Наближава дискусия на тема "Трансформация на обществени пространства"

Фокус ще бъдат университети, библиотеки, публична администрация, културни и конгресни центрове и други