Институт GATE проведе международния си форум „Големи данни и изкуствен интелект“

141

По време на събитието бяха дискутирани теми като градовете на бъдещето, дезинформацията, дигиталното здравеопазване и други 


Институт GATE бе домакин на втория международен годишен форум за големи данни и изкуствен интелект – Big Data and AI Forum 2021, който се проведе на 8 и 9 декември в София. Над 30 експерти от 11 държави се включиха онлайн в 5-те панела, за да дискутират едни от най-големите теми в науката и иновациите, като „Цифрови двойници на града (Градове на бъдещето)“, „Дигитално здравеопазване“, „Пространства за данни (Data spaces)”, „Етичен изкуствен интелект“ и „Дезинформация“.      

Тазгодишните теми във форума сложиха фокус върху много от наболелите проблеми и предизвикателства, които срещаме не само в световен мащаб, но и на локално ниво. От разпространението на фалшиви новини и дезинформация в социалните медии, покрай пандемията от Covid-19, до това как големите данни и изкуственият интелект подпомагат разработването на аналитични модели при изследване на болестта на Алцхаймер. Един от панелите, посветен на градовете от бъдещето, представи "Цифровият двойник на града", в рамките на който могат да се събират и обработват данни, така че институциите да взимат полезни решения за град с по-чист въздух, по-добра пътна инфраструктура, дори и при строежа на детски градини. Такъв пилотен проект за България се изпълнява в момента от изследователите от GATE в район Лозенец, съвместно със Столична община.

През 2021 година GATE направи първа копка на своята високотехнологична сграда, която ще се помещава на над 2500 кв. м площ. Тя ще предостави модерна научноизследователска инфраструктура за изследователите на института, а също и лаборатории, отворени за студенти и партньори за демонстрации, експериментиране и тестване на нови технологии и решения.  

За една година Институтът привлече изследователи от над 8 държави, което е 18 % от целия екип. Приоритет за GATE продължава да бъде разнообразието и приобщаването, а в момента екипът се състои от 37 човека, от които 40% жени. 29 са изследователите, които работят по различните проекти, като 30% от тях са млади изследователи.    

Екипът на GATE работи усилено в четири изследователски области: управление, анализ, визуализация и инженеринг на данни и в четири стратегически приложни области – „Градове на бъдещето“, „Дигитално здравеопазване“, „Интелигентно правителство“ и „Умна индустрия“.

GATE изпълнява три водещи пилотни проекта – пилотен проект за създаване на цифров двойник на града, за проследяване развитието на болестта на Алцхаймер и за откриване на дезинформация, както и 7 съвместни международни проекта, сред които за подобряване на терапията при Ковид, за реализиране на обясним изкуствен интелект и за обогатяване на големи данни.

Гледайте цялото събитие тук:

 

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

В Етнографския музей в Берковица може да видите изложба на килими

В Етнографския музей в Берковица може да видите изложба на килими

Тя е съпътствана и от филм, озаглавен „Златка Стойнова – живото човешко съкровище на Берковица“

На 25 юли Европейският цифров иновационен хъб в сектор строителство стартира програмата си с обучения

На 25 юли Европейският цифров иновационен хъб в сектор строителство стартира програмата си с обучения

Тогава започва 4-дневният курс “Въведение в дигитализацията на строително-инвестиционния процес в България – ниво 1”

Организирана е дискусия за Мемориала на загиналите войници в парка на НДК

Организирана е дискусия за Мемориала на загиналите войници в парка на НДК

Припомняме, че се очаква решението на столичния кмет дали да остави в сила прекратяването на процедурата, в която беше избран победител