Институт GATE проведе международния си форум „Големи данни и изкуствен интелект“

132

По време на събитието бяха дискутирани теми като градовете на бъдещето, дезинформацията, дигиталното здравеопазване и други 


Институт GATE бе домакин на втория международен годишен форум за големи данни и изкуствен интелект – Big Data and AI Forum 2021, който се проведе на 8 и 9 декември в София. Над 30 експерти от 11 държави се включиха онлайн в 5-те панела, за да дискутират едни от най-големите теми в науката и иновациите, като „Цифрови двойници на града (Градове на бъдещето)“, „Дигитално здравеопазване“, „Пространства за данни (Data spaces)”, „Етичен изкуствен интелект“ и „Дезинформация“.      

Тазгодишните теми във форума сложиха фокус върху много от наболелите проблеми и предизвикателства, които срещаме не само в световен мащаб, но и на локално ниво. От разпространението на фалшиви новини и дезинформация в социалните медии, покрай пандемията от Covid-19, до това как големите данни и изкуственият интелект подпомагат разработването на аналитични модели при изследване на болестта на Алцхаймер. Един от панелите, посветен на градовете от бъдещето, представи "Цифровият двойник на града", в рамките на който могат да се събират и обработват данни, така че институциите да взимат полезни решения за град с по-чист въздух, по-добра пътна инфраструктура, дори и при строежа на детски градини. Такъв пилотен проект за България се изпълнява в момента от изследователите от GATE в район Лозенец, съвместно със Столична община.

През 2021 година GATE направи първа копка на своята високотехнологична сграда, която ще се помещава на над 2500 кв. м площ. Тя ще предостави модерна научноизследователска инфраструктура за изследователите на института, а също и лаборатории, отворени за студенти и партньори за демонстрации, експериментиране и тестване на нови технологии и решения.  

За една година Институтът привлече изследователи от над 8 държави, което е 18 % от целия екип. Приоритет за GATE продължава да бъде разнообразието и приобщаването, а в момента екипът се състои от 37 човека, от които 40% жени. 29 са изследователите, които работят по различните проекти, като 30% от тях са млади изследователи.    

Екипът на GATE работи усилено в четири изследователски области: управление, анализ, визуализация и инженеринг на данни и в четири стратегически приложни области – „Градове на бъдещето“, „Дигитално здравеопазване“, „Интелигентно правителство“ и „Умна индустрия“.

GATE изпълнява три водещи пилотни проекта – пилотен проект за създаване на цифров двойник на града, за проследяване развитието на болестта на Алцхаймер и за откриване на дезинформация, както и 7 съвместни международни проекта, сред които за подобряване на терапията при Ковид, за реализиране на обясним изкуствен интелект и за обогатяване на големи данни.

Гледайте цялото събитие тук:

 

ОЩЕ НОВИНИ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

От 23 до 26 април международният формат превръща София в стратегическа точка на мебелното производство и дървообработването

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

Форматът в Интер Експо Център в София приема ключовите събития ARCHINOVA 2023 и Бранд на България

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Поводът е първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство от 26 до 29 март

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

Събитията ще са в периода 22 март - 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА) в столицата